top of page
Search

Yhteenveto design managementistä

  • Writer: Satu Salin
    Satu Salin
  • Nov 23, 2017
  • 2 min read

Updated: Sep 1, 2021

Edellisessa postauksessa keskityin palvelumuotoiluprosessiin ja tässä postauksessa design management -prosessiin.

Design management (DM) on yksinkertaisimmillaan yrityskuvan johtamista. Design management sijoittuu muotoilun ja liiketoiminnan väliin ja se auttaa yrityskuvan johtamisessa ja kokonaisvaltaisessa kehittämisessä.

Design management on osaltaan samaa asiaa kuin palvelumuotoilu ja perusajatus DM:ssä on, että kaikki liittyy kaikkeen alkaen tuotteista ja palveluista sisältäen toimintaympäristön sekä yrityksen viestinnän ja jopa henkilöstön käyttäytymisen. Tärkeätä on, että yrityskuva ei ole irrallinen yrityksen oikeita teoista ja toiminnasta tai pelkkää ”pintaa”. DM:n avulla voidaan erottautua kilpailijoista, saadaan yhtenäinen linja koko yrityksen viestintään, kun myynti, markkinointi, johto, tuotanto, jne. kertovat samaa yhtenäistä tarinaa ja viestiä. Uskon, että näin saadaan myös parempaa asiakastyytyväisyyttä, motivoituneempi henkilöstö ja tavoitetaan paremmin oikea, haluttu kohderyhmä.

Yrityskuva ja viestinnän suunnittelu

Yrityskuvalla pitää olla vastine todellisuudessa ja sen takia merkittävässä asemassa on viestinnän suunnittelu oikean yrityskuvan luomiseksi. Hyvä yrityskuvan ja viestinnän suunnittelu vaatii strategisen päätöksen, operatiivisen toiminnan ja toteuttamisen.

Strateginen päätös vastaa kysymykseen ”mikä” eli mikä on yrityksen henki, mitkä uudet toimintatavat otetaan käyttöön, miten tehdään brändi tunnetuksi, onko yritys dynaaminen, kansainvälinen tai vaikka uuden tuotteen liittämisestä tuoteperheeseen. Strategiset päätökset vaativat yrityksen johdon tuen. Operatiivisella tasolla määritellään, miten valittu strategia toteutetaan. Valitaan kuka, ketkä ja miten valitut toimintatavat toteutetaan. Suunnittelun ja toteuttamisen tasolla päätetään toteutus ja mitä viestitään ja kenelle.

Toteutustason jälkeen on hyvä palata ja haastaa strategiaa säännöllisin väliajoin ja tehdä korjausliikkeitä, mikäli tarve vaatii.

Selkeää yrityskuvaa tukee tarinankerronta ja yhtenäinen, visuaalinen yrityskuva. Tarinankerronnan tulee olla loogista ja emotionaalista ja sellaista mihin on helppo halutun kohderyhmän samaistua. Tarina ei saa olla toden vastakohta ja tarinan avulla tulee saavuttaa haluttu strateginen tavoite.

Uskon, että selkeä yrityskuva ja viestinnän suunnittelu johtavat lopulta menestyvään liiketoimintaan.

P.S. Osallistuin kesäyliopiston palvelumuotoilu- ja design managementin johdantokurssille, joka avasi minulle palvelumuotoilu- ja design managementin perusteet.

Comments


Muut postaukseni
Uusimmat postaukset
Arkisto
Hakusanat
Linkit ja sivulaskuri
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon

© 2022 by Satu Salin

bottom of page