top of page

Tunnettu norjalainen sisustusvalokuvaaja ja trendiasiantuntija Jorunn Tharaldsen ja sisustusarkkitehti Maria Horgen kuvasivat yhdessä sisustuksia norjalaisissa perinnerakennuksissa, kuten upeassa Gimle Gårdin naisten salissa. He kuvasivat vanhoja rakennuksia ja luontoa osoittaen kuvilla ja värimalleilla miten näiden värimaailmat linkittyvät yhteen ja näin syntyi Dusty -kirja. Kirjassa on upeita värimalleja vanhoista sisustuksista ja ”väreistä, jotka eivät koskaan menneet pois muodista”. Yhteistyössä Canonin kanssa ideoitiin miten kartanoiden vanhat tapettimallit saadaan muutettua moderneiksi, muokattavaksi tapettimalleiksi ja tuotevalikoimaksi. Canonin demolaitteilla ja asiantuntijoiden avustuksella testattiin ja tulostettiin ensimmäiset versiot tapeteista ja muista materiaaleista.

Tharaldsenin kuvissa näkyi esimerkiksi alkuperäinen kielokuvioinen Art Nouveau -tapetti, jonka värit olivat vaaleita ja pehmeitä ja jossa oli kultatehoste. Parannellessaan digitaalisia kuvia yhdessä Tharaldsenin kanssa Canon pystyi osoittamaan, miten esimerkiksi Océ ColorWave 700- ja Océ Colorado 1640 -suurkuvatulostustekniikoilla voitiin tulostaa Gimlen tapetin kuviot useissa alkuperäisistä väreistä sovitetuissa väreissä. Tästä innostuneena Tharaldsen ja Horgen päättivät käynnistää liiketoiminnan ja tuottaa historiallisista kuvioista uusia tuotteita nykypäivän asiakkaille. Dusty-mallisto julkaistiin Oslo Design Fair -messuilla tammikuussa 2018. Malliston nimi "Dusty" (suomeksi himmeä) tulee historiallisten huoneiden himmeistä, hillityistä väreistä.

Valikoiman tuotteita voi tilata alkuperäisen värisinä, tai värejä voidaan mukauttaa asiakkaan toiveiden mukaan. Lisäksi samoja kuvioita voidaan nyt käyttää monenlaisissa sisustustuotteissa tapeteista ja lattiamateriaaleista kalusteisiin ja kankaisiin, mikä lisää kaupallisia mahdollisuuksia.


Tässä myös linkki Dustyn kotivisuille:

” Emme tienneet, että 1900-luvun alusta peräisin olevan kuviotapetin uustuotanto olisi edes mahdollista, ennen kuin olimme yhteydessä Canoniin. Canonin avulla olemme pystyneet uudistamaan sisustussuunnittelua käyttämällä digitaalista kuvaa ja tulostustekniikkaa.”

Maria Horgen, toinen Dustyn perustajista

(Niin ja tämän Dusty Gimle -tapettineliön hinta Norjassa on noin 35-50€/m2)


Kuluttajat haluavat yksilöllisyyttä ja räätälöintiä ja digitaalisilla tulostustekniikoilla voidaan tuottaa nopeasti pieniä eriä.

Digitaalisesti tulostetut sisustustuotteet kotiin voi olla mm.

- personoituja tapetteja

- sisustustauluja

- ovia, sälekaihtimia

- keittiön välitilat ja työtasot

- sisustustarrat

- ikkunakalvot ja ikkunat

- suihkuseinät

- koristekaakelit


Eli mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Sisustus on ollut kuuma aihe tulostusalalla jo hyvän aikaa, mutta erityisesti parin viime vuoden kuluessa monista toiveista on alkanut tulla todellisuutta. Uskon, että tässä on vielä paljon mahdollisuuksia ja kehitettävää sillä kuluttajat ja suunnittelijat eivät välttämättä tiedä mitä digitaalisen tulostustekniikan jatkuva kehitys nykypäivänä mahdollistaa.

Digitaalinen sisustustulostus antaa suunnittelijoille tilaisuuden tehdä kokeiluja ja avartaa käsityksiämme siitä, mitä sisustuksessa on mahdollista tehdä.

Mistä näitä sisustusratkaisuja voi sitten ostaa? Graafisen alan palveluyrityksistä, jotka tarjoavat tulostuspalveluja kuluttajille ja yhtenä esimerkkinä voisin mainita www.plywoodprint.fi .

Plywood Print on pieni Helsingin Vallilassa sijaitseva yritys, joka tulostaa kuvia vanerille. Yritys on perustettu osaksi Laser Cut Studiota ja tarjoa laaja valikoima vanerisia tuotteita. Plywood Print käyttää ainoastaan kotimaista PEFC- ja FSC-sertifioitua koivuvaneria. Check it out!


FESPA Print Census -kyselytutkimuksen tärkeimmät havainnot suurkuvatulostamisesta oli optimismi markkinan kasvusta, asiakkaan vaatimukset mm. toimitusaikojen osalta, kehittyvä suurkuvatuotteiden valikoima ja kapasiteetin lisääminen.

Kyselyssä optimismi vahvistui, suurkuvatuotteiden markkina kasvaa ja vastaajista 83 % kertoo, että he suhtautuvat optimistisesti yrityksensä tulevaisuuteen (edellisessä kyselyssä 2015: 80 %). Tulevaisuudenuskolle on hyvät perusteet, koska digitaalisten suurkuvatuotteiden markkinat kasvavat.

Painoalan uudelleensuuntautuminen asiakasjohtoiseksi palvelualaksi korostuu nykyään enemmän kuin kolme vuotta sitten. Nyt 72 % vastaajista kertoo toimitusaikapaineiden kasvaneen ja 61 % havaitsee kasvanutta kysyntää lyhyille sarjoille.

Suurkuvatuotteiden valikoima kasvaa. Myyntipistemainonta kasvattaa suosiotaan, sillä 59 % yrityksistä kokee kasvua tällä osa-alueella ja yli puolet yrityksistä tuottaa myös enemmän tarrasovelluksia kun aiemmin. Bannerit, kyltit ja mainostaulut ovat vastaajien tuottamien sovellusten kärkijoukoissa. Painettujen sisustussovellusten jatkuva kasvu on selvää, sillä 74 % nykyisistä vastaajista näkee tapetit ja sisustuksen yrityksensä kasvualueena.

Investoinnit digitaaliseen teknologiaan. Tuotantomäärien kasvaessa kapasiteetin lisääminen on nyt ensisijainen investointikohde ja laajentuminen uusille markkinoille ja uuteen tuotetarjontaan on investoinnin keskiössä 53 %:lle vastaajista. Hankintapäätöksissä vaikuttaa eniten tuottavuus, sillä 63 % vastasi paremman nopeuden olevan tärkeä ominaisuus uudessa tulostimessa.

Ympäristövaatimukset. Ympäristöasiat nousivat myös keskeiseen osaan : vastaajista 76 % kertoi, että asiakkaiden vastuullisten tuotteiden kysyntä vaikuttaa yritysten liiketoimintastrategiaan. Vastaajista 32 % kertoi vastanneensa asiakkaiden kysyntään käyttämällä energiatehokkaita tai ympäristösertifioituja laitteita. Muissa vastauksissa mainittiin kestävän kehityksen koulutus, VOC-yhdisteitä sisältämättömien värien ja kierrätettävän median käyttö sekä kierrätysohjelmat.

(Lähde: Kansainvälinen FESPA-organisaation tuottama globaali FESPA Print Census -tutkimus .)

Aiemmat postaukset
Blogiarkistoni

© 2022 by Satu Salin

bottom of page